Адвокати от цялата страна планират да излязат на протест, ако не бъдат назначени проверки на обиските на адвокатски кантори в София от края на декември. Акцията е била на Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия. Според адвокати, обиските са в грубо законово нарушение и погазват правото на тайна между гражданите и техните защитници.

Адвокатските книжа, електронни документи и компютърна техника не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване. Това е записано в Закона за адвокатурата. Според защитници от цялата страна именно това е основното нарушение при обиските на канторите. Ако подобни проверки се превърнат в практика, най-ощетени ще бъдат гражданите, убедени са адвокатите.

Александър Пелев - адвокат: Всеки един наш клиент ще бъде застрашен от това да няма на кого доверително да повери свои документи за съхраняване, своя информация, свои данни, които той счита за поверителна информация и тайна.

Според адвокати има опасност подобни обиски да се превърнат в механизъм на прокуратурата да събира доказателства.

Александър Пелев - адвокат: Публиката знае колко пъти шумни акции се провалят накрая с оправдателни присъди, защото тези органи на досъдебните производства понякога считат желаното за действително, а именно това, че те имат някаква оперативна информация, но нямат доказателства.

Aдвокатите настояват главният прокурор, Висшият съдебен съвет и омбудсманът да разпоредят проверка по случая. Дават едномесечен срок. След това вероятно ще протестират. Заплашват да спрат да плащат вноските си на Висшия адвокатски съвет, ако той не сезира официално прокуратурата и Висшия съдебен съвет за нарушенията.

От Висшия адвокатски съвет обясниха пред БНТ, че още през декември са публикували позиция, в която настояват да се проверят всички факти около обиските.

От Спецпрокуратурата пък коментираха, че акцията в канторите е извършена с разрешение на Специализирания наказателен съд. Какъв е поводът обаче не може да бъде съобщено, тъй като все още е следствена тайна.