НОВИНИ

Адвокати мамят пострадали при катастрофи

Недобросъвестни адвокати лишават пострадали при катастрофи и техни близки от голям процент от обезщетението, което биха могли да получат. За това сигнализираха експерти по повод готвените промени в Застрахователния кодекс и таваните на обезщетенията.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова Зорница Илиева
20:39, 17.11.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Случай с адрес Велико Търново - през 2011 г. бащата на Десислава Александрова губи съзнание, докато шофира и катастрофирал. В колата е била и баба ѝ, която се разминала с леки наранявания. Още в болницата бащата на Десислава подписал документ, в който признал, че е виновен за произшествието.

Пет години след злополуката обаче, със семейството се свързал адвокат, който предложил на възрастната жена да заведе иск за обезщетение в размер на 29 000 лева. Голямата сума за леки наранявания накарала Десислава да се усъмни в добрите намерения на юриста и потърсила правна помощ. Оказало се, че се сблъсква с отработена схема, от която единственият, който ще плати за щетите от катастрофата, е бащата на Десислава, а адвокатът ще получи в замяна голям хонорар.

Десислава Александрова: "В момента, в който те ги осъдят и се изплати някакво обезщетение, ако въобще спечелят делото, той ще си прибере хонорара, защото е на доста голяма стойност, следва регрес спрямо баща ми, т.е. застрахователната компания ще предяви претенции към виновника, в случая виновник от ПТП-то е баща ми".

Заради бързата реакция на Десислава делото е прекратено след разговори със застрахователната компания и изтегляне на иска.

Десислава Александрова: "Нещата се разминаха на косъм".

Нелоялните юристи могат да бъдат и още по-безскрупулни.

Константин Даскалов - адвокат от Софийска адвокатска колегия: "Чувам съм за някакви ситуации по спешни отделения, където хората още са окървавени, с разпокъсани дрехи след инцидента, да им се бутат разни договори, пълномощни".

Как да сте сигурни в коректността на юриста, който се бори за обезщетението ви? Уверете се, че срещу вас стои адвокат, внимателно четете и документите, които ви предлага. Обърнете внимание на желаното от него възнаграждение - ако поиска хонорар от и над 50% от полученото обезщетение, това е много съмнително. И не на последно място - подпишете договор.

Константин Даскалов - адвокат от Софийска адвокатска колегия: "Може да бъде надлежно описано и размера на самото възнаграждение, което би получил адвокатът, може да се сложат клаузи, които гласят, че само ако постигне позитивен резултат за пострадалото лице, то само в такава хипотеза би се дължало възнаграждение".

И още - всяко пострадало лице трябва да иска копие от документите, които подписва. Масово потърпевши от катастрофи не знаят нито върху какви книжа са поставили подписите си, нито на какъв етап са делата им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народният театър Иван Вазов отвори вратите си в Нощта на театрите
Народният театър "Иван Вазов" отвори вратите си в "Нощта на театрите"
Загуби за милиарди заради липсата на шофьори на ТИР-ове
Загуби за милиарди заради липсата на шофьори на ТИР-ове