Адвокатската тайна е гарантирана въпреки влизането в сила на последните поправки на закона за мерките срещу прането на пари. Това стана ясно по време на общото събрание на адвокатите в страната, което се провежда днес и утре в София. В края на заседанието юристите ще излязат и с обща позиция по темата.

Общ протест на адвокатите в страната няма да има заради последните поправки в закона за мерките срещу изпирането на пари, които допускат хипотезата, че адвокатите могат да предадат клиентите си на ДАНС като нарушат адвокатската тайна. Вместо това юристите ще излязат с обща позиция за пореден път.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: Още 2016 г. заостри вниманието на законодателя във връзка с това, че нашата уникална професия трябва да бъде съобразена при транспониране на директивата.

Негенцова призна, че в момента има прекалено много тълкувания на спорните текстове, които транспонират европейска директива. Затова е направена и спешна среща с ДАНС, финансово разузнаване и депутати. Народните избраници са уверили, че закона срещу изпирането на пари, ще бъде променен до май.

Адвокатите излизат с обща позиция за закона за прането на пари

Адвокатите излизат с обща позиция за закона за прането на пари

Общо събрание на адвокатите от страната се провежда в София. Освен че ще отчетат дейността си за миналата година, се очаква юристите да излязат с един...

Ако искаме гражданинът да получи пълноценна помощ той наистина с адвоката си трябва да сподели проблема в пълния му обем - няма как тази информация да не бъде защитена от професионална тайна на този своеобразен изповедник на гражданина.

С бурни аплодисменти беше посрещната речта на председателят на Съюза на юристите в България, които изрази своето недоволство от начина, по който се приемат законите у нас.

Владислав Славов, председател на Съюза на юристите в България: Случилото се през изминалите дни и след закона за защита на личните данни по повод закона за прането на пари и особено с избирателния кодекс, ме кара да изпитвам срам. изпитвам и гняв и си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас къде е правовата държава? Надявам се да намерите време, да попитате народните избраници - до кога ще приемат законите на тъмно, до кога ще нарушават принципите на законодателния процес, до кога ще нарушават Конституцията и закона за нормативните актове?

Заместник председателят на народното събрание Явор Нотев се съгласи, че има основания за притеснения относно законодателния процес, но не това е мястото за обсъждането им.Общото събрание на адвокатите продължава и утре.