Очаква се днес Джок Полфрийман да бъде освободен от центъра за временно настаняване в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес. Още в понеделник адвокатът му е подал документи за освобождаването му.

Играта на нерви между Полфрийман и българските институции продължава - той все още не е излязъл от центъра в Бусманци. По-рано днес на мястото имаше и двама австралийски дипломати. Вчера имаше и позиция на председателя на Върховния касационен съд, според когото Полфрийман трябва да бъде освободен.

Днес вътрешният министър Младен Маринов коментира, че има процедури, които трябва да бъдат спазени.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Във вчерашния ден адвокатът на г-н Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това нещо, така че днес очаквам доклад от директора на дирекция "Миграция" дали всичките ни условия са изпълнени и естествено когато са изпълнени ще спазим процедурата.

В късния следобед адвокатът на Полфрийман публикува пост във фейсбук. В него се посочва, че от МВР са направили обиск в помещението на Полфрийман и по този начин е отнет паспортът му.

От МВР заявиха, че това е рутинна процедура и че се очаква Полфрийман да бъде освободен още тази вечер. Той ще бъде настанен на адрес в столицата. При обиска е открит телефон с камера, което е абсолютно забранено.