НОВИНИ

Адвокатът на шофьора, убил 2 деца край Лесидрен, поиска оправдателна присъда

Да бъде оправдан или осъден условно за причиняване на смърт на две деца край Лесидрен поиска пред Върховния касационен съд адвокат Марин Марковски, който защитава шофьора убиец Филип Михайлов. На първа инстанция Ловешкият окръжен съд постанови 8 години лишаване от свобода. Апелативният съд намали присъдата на 5 години. Родителите на пометените през 2015 г. на пътя деца настояват пред последната инстанция делото да бъде върнато в Апелативния съд, защото не са съгласни с решението му. Съученици на Марино от 51-во училище също дойдоха в съда.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:01, 16.03.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

На 11август 2015 г на пътя от село Лесидрен кола профучава със скорост 122 км/ч и убива Велислава Цанкова и Марино Цветанов. Причинява и средни телесни повреди на трето дете. Година и половина след като две деца останаха завинаги на 16, новият адвокат на подсъдимия смята, че деянието е случайно, защото спирачката на лявото колело била блокирала по-рано от другата.

Марин Марковски - адвокат: "От въртенето на лявото колело, което вече е било спряно, затова се получава удар в дясно, така че момчето не е виновно. Молбата ми за условна присъда е свързана с едно ясно, човешко и точно практическо правило - никой в българските затвори не става по-добър".

В експертизата по делото обаче се казва, че причина за трагедията е високата скорост, а не техническа неизправност. Родителите на Велислава и Марино определят като абсурдно искането на оправдателна присъда и наричането на прегазването на децата им случайност, от човек, който е отивал при тях.

Кинка - майка на загиналата Велислава: "Това не може да бъде случайно деяние, когато самият обвиняем знае къде отива и това е доказано, тъй като е получил телефонно обаждане къде са децата и умишлено е тръгнал при тях".
Пенка - майка на загиналия Марино: "Тръгнал е в тяхната посока и би трябвало да прецени с каква скорост кара, защото е знаел, че са били повече от 10 деца на разходка".

Филип Михайлов и негов приятел тръгват с две коли с висока скорост. Първата минава между децата, но Михайлов губи контрол и се врязва в тях. Защитниците на родителите категорично не приемат и решението на апелативния съд да намали присъдата с мотив, че обвиняемият бил помагал на пострадалите. Питат с какво е помогнал като е пренесъл вече починалото им дете от едно място на друго. Върховният касационен съд ще се произнесе по случая до месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемия от морбили в съседна Румъния. Има ли опасност у нас?
Епидемия от морбили в съседна Румъния. Има ли опасност у нас?
Община Русе ще тегли заем от 10 милиона лева за обновяване на тротоари и улици
Община Русе ще тегли заем от 10 милиона лева за обновяване на тротоари и улици