НОВИНИ

АЕЦ "Белене" и “Балкански поток” - акцент на срещата Борисов - Медведев

АЕЦ "Белене", Балкански поток и доставки на туркменски газ за България обсъдиха премиерите на България и Русия. Бойко Борисов и Дмитрий Медведев проведоха среща в рамките на Каспийския икономически форум в Туркменистан. На 19 август изтича срокът за подаване на заявления за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", като се очаква да участва и руската "Росатом", обяви енергийният ни министър Теменужка Петкова. За енергийните проекти и какво още си казаха двамата премиери - подробностите предават Александър Марков и Ивайло Стоянов.

Александър Марков
от Александър Марков
17:02, 12.08.2019 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

АЕЦ "Белене" и газовия хъб "Балкан" бяха двете основни теми, които премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев обсъдиха в Туркменистан. Борисов подчерта усилията на България да диверсифицира маршрутите на природен газ в региона.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ние винаги говорим за газ, но всъщност и самата търговия, жп линиите, автомагистралите, морският транспорт, хъбовете за товари, които Черноморският район в наше лице и във Ваше, оттук на север предполага, са също огромни възможности. И, както тук, първо, говорим за мир, аз винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи, зона на мир.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че от март, когато посети България, досега двустранните българо-руски отношения имат нов импулс.

Дмитрий Медведев, министър-председател на Руската федерация: Вашата визита тук, в Каспийския регион, говори за това, че ние можем да обединим потенциала на Черноморието и Каспийския регион и трябва да поговорим за това сътрудничество, което може да даде дивиденти за двете държави и народите на нашите две страни. И нека да поговорим по тези въпроси.

Очаква се до 19 август оферти за изграждането на АЕЦ "Белене" да подадат американската "Дженеръл Електрик", китайска, корейска и френска компания, обясни след срещата и енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Очакваме и компанията "Росатом" до 19-и август да депозира своето заявление за участие в този проект. Вие знаете, че неколкократно беше потвърдено от страна на нашите руски партньори тяхното желание да участват.
;

Петкова увери, че и работата по "Балкански поток" върви в срок. След визитата в Туркменистан министрите, участващи в междуправителствената комисия, се отчетоха: България ще се бори за туркменски газ.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, председател на МПК България-Туркменистан: В сферата на енергетиката: да стигнем до конкретни действия във връзка с доставката на туркменски газ за ЦИЕ през България.

Икономическият министър се похвали с рекорден износ.

Емил Караниколов, министър на икономиката: За първото полугодие на тази година имаме рекорден износ за България - 28 млрд. лв. Такъв износ България не е имала досега.

България ще участва в транспортни коридори: Персийски залив-Черно море и Туркменистан-Румъния, който минава през редица каспийски държави. Страната ще участва с пристанищата си.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ние изразихме нашето желание за включването ни в рамките на този транспортен коридор, до момента имаме подкрепата на Азербейджан и Туркменистан.

Каспийският икономически форум е първият по рода си, след като миналата година петте страни с излаз на брега на морето - Русия, Иран, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан, подписаха Конвенция за статута му след 20-годишни спорове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски пожари и проблеми с фериботите заради силно морско вълнение в Гърция
Горски пожари и проблеми с фериботите заради силно морско вълнение в Гърция
Протести парализираха летището в Хонконг
Протести парализираха летището в Хонконг