НОВИНИ

АЕЦ "Козлодуй" набира кандидати за платени летни стажове

За поредна година АЕЦ "Козлодуй" набира кандидати за платени летни стажове в атомната централа. Търсят се студенти от технически инженерни специалности, стажът е един месец. Тази година за първи път в стипендиантските програми могат да се включат и току-що записали се студенти с успех над 5,50 от гимназиалните дипломи.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 16.06.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Васил Гълъбов е завършил Техническия университет със специалност „Топло- и ядрена енергетика" и от половин година вече е на работа в атомната централа. Разказва, че участвал в стажантската програма, а за нея научил от своите преподаватели в университета.

Васил Гълъбов, инженер по управление на реактори: В момента съм част от оперативно звено, като съм инженер по управление на реактори.

Много отговорна работа?

- Да, и изисква достатъчно сериозна подготовка, която през последните години става все по-обширна.

За Васил назначението е обаче само първа стъпка. За да се утвърди като специалист той трябва да премине поне една година обучение на работното място. Елица Костова пък учи ядрена енергетика и получава стипендия от АЕЦ "Козлодуй". Класирала се за стипендиантската програма, защото е с много добър успех от университета.

Елица Костова, стипендиант на АЕЦ "Козлодуй": След завършване на магистратурата имам възможност да постъпя на работа в централата, за първи път това лято ще се възползвам и от платения стаж, а третия компонент е, че плащат обучението ми и получавам по още 1000 лева на семестър.
Стефка Петрова, ръководител на управление „Администрация и контрол" в АЕЦ "Козлодуй": През това лято предлагаме 900 лева за платените стажантски програми, тъй като считаме, че това би мотивирало младежите да предпочетат да работят при нас, вместо да изберат сезонна работа на морето.

За 15 години, откакто действа стажантската програма, от нея са се възползвали над 300 студенти, а на работа в атомната централа са останали около 60 на сто от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Първанов: Смесената комисия между България и Северна Македония е обречена
Георги Първанов: Смесената комисия между България и Северна Македония е обречена
Шести фолклорен фестивал Сцена под липите
Шести фолклорен фестивал "Сцена под липите"