45 години от официалното си откриване отбелязва днес АЕЦ "Козлодуй". През това време първата атомна централа на Балканите е произвела над 625 милиарда киловатчаса, което е между 30 и 45 процента от цялото електричество на България. Но още по-впечатляващо е, че централата е спестила на природата близо един милиард тона вредни емисии в атмосферата.

Козлодуй

Старши инженерът на 5-ти блок Ивайло Манолов е роден 15 години след пускането на атомната централа и продължава професията на баща си, който е управлявал 440-мегаватовите блокове.

Ивайло Манолов, ядрен оператор: - Отговорността е огромна, важно е винаги да сме концентрирани, да следим параметрите. Не на последно място трябва да имаме и висока култура на безопасност.

Ядреният оператор Мишо Монев пък е бил в смяната, стартирала Четвърти енергоблок, и е щастлив, че синът му сега продължава неговата професия.

Мишо Монев, експерт по безопасността: Независимо, че съм работил и на другите блокове, първият ми спомен е от пуска на 4 блок, който беше на 25 април 1982 година, неделя, смяна "Г" в 13:25 часа.

Само преди двайсетина години наричаха АЕЦ "Козлодуй" "трабанта" на ядрената енергия. Централата беше най-проверяваната в света, а каква е ситуацията сега?

Александър Николов, заместник-изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй": За всяка ядрена централа безопасността е най-важната тема..... по различни класации на МААЕ и Международната асоциация на ядрените оператори ние сме в челната десетка, което е повод за гордост.

А за годишнината на централата шефовете и служителите изпълняват песента "Усмивка за теб". От ръководството я определиха като поздрав към българските ядрени енергетици.