НОВИНИ

АЕЦ "Козлодуй" проверява възможността да мине на американско гориво

АЕЦ "Козлодуй" проучва възможността да работи с ядрено гориво на американската компания Уестингхаус от 2021 г. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като беше изслушана от депутати в енергийната комисия към парламента. По думите ѝ страната ни е длъжна да го направи, за да отговори на евроизискванията.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:26, 12.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
аец козлодуй проверява възможността мине американско гориво

В момента България купува ядрено гориво единствено от Русия. Договорът с Москва изтича в края на 2020 г. И затова страната ни е длъжна да направи анализ дали то може да бъде заменено.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Всяка една централа е различна, нашите реактори ВВЕР 1000 могат да работят с горивото, което ние към този момент получаваме и другият производител на такова гориво е Уестингхаус Швеция.

Министърът допуска, че горивото може да е неподходящо за централата и тогава няма да бъде подменян доставчикът.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Основен наш приоритет е сигурността, ние никога няма да направим компромис със сигурността.

Междувременно по време на енергийната комисия, ресорното ведомство представи нови поправки в закона за енергетиката, които предвиждат зарядните станции за електромобили да станат платени. Собствениците им трябва да получат цена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Срещу това се обявиха депутати от ГЕРБ и БСП.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия към парламента: Това би означавало, че всички тези хора със зарядни станции ще отрежат кабела, ще приберат зарядните станции, защото никой няма да отиде в регулатора.

Все пак депутатите одобриха текста на първо четене като се надяват да бъдат направени промени между двете гласувания в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второто класиране на гимназиите след 7. клас отново предизвика смут
Второто класиране на гимназиите след 7. клас отново предизвика смут
Нови брошури срещу телефонните измами
Нови брошури срещу телефонните измами