НОВИНИ

АЕЖ призовава за медиен бойкот на управляващи, заплашващи журналисти

Асоциацията на европейските журналисти - България призовава медийната гилдия да се солидаризира с колегата от Нова телевизия Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от представители на управляващите в ефира на предаването „Здравей,България". От организацията настояват политическа партия ГЕРБ да свали незабавно политическото доверие от Тодоров, в противен случай думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната.

аеж призовава медиен бойкот управляващи заплашващи журналисти
bnt avatar logo
от БНТ
14:27, 06.10.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество, се казва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

В случай че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването „Здравей, България“, твърдят от организацията.

В предаването „Здравей, България“ в петък Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика си позволи недопустим политически натиск върху водещия, подразнен от неговите въпроси.


;

Заканите срещу Николаев бяха потвърдени по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов.

Според АЕЖ думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава.

Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня.

Не на последно място, действията на Антон Тодоров и Валери Симеонов стават в контекста на атаката, която евродепутатът Николай Бареков започна срещу различни журналисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции. Това показва, че натискът върху медиите не е изолирано явление, а всекидневна практика на политическата класа, която очевидно цели едно - пълно заглушаване на критичните гласове.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паркингът за изоставени коли във Варна е почти запълнен
Паркингът за изоставени коли във Варна е почти запълнен
Изложба на Стефан Десподов - Деспо във Варна
Изложба на Стефан Десподов - Деспо във Варна