Интригата кой ще е победител на изборите ще остане до последно, поне такъв е изводът от последното проучване на агенция "Афис", проведено от 12 до 16 март. Силите на ГЕРБ и БСП са изравнени според данните от проучването, така че социолозите прогнозират, че е вероятно развръзката да дойде в последния момент или пък да се стигне до ситуация да се чака окончателното преброяване на гласовете и официалните резултати от ЦИК. Все още няма отговор и на въпроса колко партии ще прескочат 4-процентовата бариера - според данните на Афис в Парламента сигурно влизат 5 формации.

Очаква се по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014-та, дори в сравнение с президентския вот през ноември. Повече от половината от избирателите са твърдо решени да гласуват, а още почти 20 на сто заявяват, че е много вероятно да го направят.

10-тина дни преди изборите БСП и ГЕРБ са с изравнени позиции, делят ги само стотни от процента. Трети твърдо стоят Обединените патриоти. ДПС и "Воля" също ще прескочат бариерата според предварителните проучвания, а шанс имат също Реформаторите заедно с "Глас Народен" и АБВ в коалиция с "Движение 21".

Сред колебаещите се - десните избиратели са малко по-разколебани, но и изборът им е по-труден.
Изборът вляво е по-стеснен и сведен основно до 2 възможности - БСП и Коалиция "АБВ - Движение 21". Близо 30 на сто търсят други леви формации и според социолозите е по-вероятно те изобщо да не излязат да гласуват.

Дясното пространство обаче изобилства от партии и коалиции, включително такива, които не се самоопределят като десни, но в кампанията си се представят като противници на левицата. От колебаещите се десни избиратели половината клонят към ГЕРБ, а сериозен процент биха дали гласа си за коалицията "Реформаторски блок - Глас народен".

Нагласите на избирателите на този етап от кампанията слагат Реформаторите и "Глас народен" и "АБВ - Движение 21" в сметките за разпределението на мандатите в бъдещия Парламент. Според социолозите от Афис изненада е партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки, която на старта на кампанията е имала с 30 процента по-висока подкрепа, а в момента е изпреварена от ДПС. Именно на техните избиратели засега мобилизацията е най-висока.

Проучването е проведено между 12 и 16 март сред 1010 български граждани. Финансирано е със собствени средства на агенция "Афис".