НОВИНИ

Африканска чума по свинете и в софийското село Желява

Положителна проба за болестта Африканска чума е установена и при свинете в село Желява. Това съобщи д-р Димитър Рачев от ОДБХ-София област.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:30, 13.08.2019
Чете се за: 00:28 мин.
Още
африканска чума свинете софийското село желява

Според изпълняваните мерки от Българската агенция по безопасност на храните следва в 20-километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени.

Очаква се издаването на заповед за сформиране на комисия и започване на обходи за констатиране на наличие на живи прасета, които ще бъдат принудително умъртвени и загробени.

От общината в Елин Пелин умоляват всички стопани, които до днес са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и общината в гр. Елин Пелин, с цел изготвяне на списък. На основание на тези списъци ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата, за отглеждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от Община Елин Пелин.

От там напомнят, че при установяване на анормално, нетипично поведение на животно, всеки стопанин е задължен да уведоми ветеринарния лекар или главен инспектор, отдел здравеопазване на животните, към ОДБХ – София област – д-р Димитър Рачев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП призоваха да започне обсъждането на Бюджет 2020
БСП призоваха да започне обсъждането на Бюджет 2020
Осигуриха ново оборудване на физиотерапията в 14-о ДКЦ в София
Осигуриха ново оборудване на физиотерапията в 14-о ДКЦ в София