От днес служители на Агенцията по безопасност на храните ще влизат от къща на къща в малките населени места в Северна България, за да проверят дали стопаните са изпълнили заповедта да убият доброволно прасетата в дворовете си. Срокът за това изтече вчера, а глобата е от сто до хиляда лева.

До къде стигна разпространението на болестта в Русенска област - вижте в прякото включване на Даниела Димитрова.

Усилията на ветеринарните власти от Русе в момента са насочени към овладяването на огнището на африканската чума по свинете в района на град Бяла, където беше открито болно прасе в стопански двор. В района ще бъдат евтаназирани 140 животни в 6 нерегистрирани малки ферми.

Служителите на Областната агенция по безопасност на храните обаче казват, че срещат съпротива и неразбиране от страна на стопаните в малките населени места колко сериозно е заболяването.

Д-р Георги Дяков, директор на областната дирекция на БАБХ - Русе: Сега Бяла става вече огнище на инфекцията, като разширим в 10-километровата зона, може да се установят и други животни и затова призивът ни беше в този период, в който няма установена инфекция, да приключи това умъртвяване, за да не се стига до тези ситуации. Защото дали собственикът ще умъртви животното или вирусът, резултатът е един и същ. В единия случай се предпазва останалата част от незасегнатите стопанства и още повече промишлените комплекси.

В русенските села Червена вода и Горно Абланово са намерени диви прасета с положителни проби на вируса. В нито един свинекомплекс в Русенско не е приключила евтаназията и загробването на животните. Очаква се това да стане до 5 дни.

Днес в страната започват първите протести на стопани, недоволни от избиването на домашните прасета.

Обявиха бедствено положение в Силистра заради чумата по свинете

Обявиха бедствено положение в Силистра заради чумата по свинете

От днес до понеделник в силистренска област е обявено бедствено положение заради потвърдения случай на африканска чума в свинекомплекса в село Попина....