НОВИНИ

Агенти под прикритие разкрили групата за фалшива онлайн търговия

Агенти под прикритие са разкрили схемата за фалшива търговия с финансови инструменти по интернет. Апелативният съд остави за постоянно в ареста двама от задържаните - сърбин и израелец. Третият участник в престъпната група се оказа българка на 28 години. Тя беше освободена срещу 3000 лв. парична гаранция. Засега са установени 17 жертви на финансовата схема, а щетите според прокуратурата надхвърлят 700 хиляди лева.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:12, 08.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Схемата за фалшиви сделки с финансови инструменти е действала около година. Разследващите успяват да влязат в следите на престъпната група след като внедряват в колцентровете на фирмата двама агенти под прикритие. Те работели като брокери. Според прокуратурата, оттам станало ясно, че при източването на сметките се използвала фалшива самоличност.

В съдебната зала задържаните обясниха, че никой от брокерите не е каран да използва фалшива самоличност по телефона. Освен това на клиентите е обяснявано, че рискът е изключително голям.

;

Според разследващите, мозъците на интернет схемата са сърбинът Михайло Маничич и израелският гражданин Давид Менахем, сочен за ръководител. В съдебната зала Маничич, който от пет години се занимава с телемаркетинг заяви, че служителите в двата офиса са имали право сами да избират как да се представят по телефона.

Израелският гражданин отрече да е имало източване на сметки. Пред съда разказа, че 28-годишната българка, задържана по случая, всъщност е негова секретарка и нямала представа как работят платформите. В залата стана ясно, че клиентите са подписвали декларация, че са запознати с условията за интернет търговията.

адвокат Марин Марковски: Няма престъпление, защото всичките хора са предупредени, че като играят на борсата могат да загубят. Сами са си теглили и вкарвали пари.

Според прокуратурата, обаче, фирмата дори не е имала разрешение за дейността си от финансов регулатор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха промените в Наказателния кодекс в Комисията по правни въпроси
Представиха промените в Наказателния кодекс в Комисията по правни въпроси
Отхвърлиха предложения на БСП за промени в Закона за концесиите
Отхвърлиха предложения на БСП за промени в Закона за концесиите