НОВИНИ

​Агенцията по храните спира обществената поръчка за диагностика на чума

Българската агенция по храните прекрати станалата скандална поръчка за диагностика на чума. Това съобщи шефът на агенцията Дамян Илиев.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:51, 10.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Българската агенция за безопасност на храните ще разчита на европейски препарати, вместо сама да купува. Това обяви изп. директор на ведомството Дамян Илиев, който свика спешна пресконференция. Броени часове преди това премиерът Бойко Борисов заяви, че ще има санкционирани от Агенцията, ако действително появилата се информация в медиите, че поръчката е нагласена, е вярна.

Илиев съобщи, че се е чул с премиера Борисов и двамата са се разбрали да прекрати поръчката. По думите му обаче, той застава зад нея и смята, че тя е отговаряла на всички законови изисквания.

Поръчката е за доставка на консумативи за диагностициране на чума по дребния добитък. Оказало се е, че единственият производител на такива препарати е френска компания, която от своя страна е упълномощила да продава в България само едно дружество. Именно на него от Агенцията по храните са изпратили покана чрез процедура за договаряне.

Илиев обясни, че не е проверявал на кого е фирмата, нито дали това е предмета ѝ на дейност. Обявената сума от ведомството за препарати е близо 400 хиляди лева. По думите на Дамян Илиев, проверката на чума е крайно наложителна в седем области, защото в момента търговците в тези области не могат да продават продукцията си извън тях. Именно затова не е обявена обществена поръчка, а процедура по договаряне.

До този момент, България е използвала безплатни материали осигурени от Европейската комисия. Сега ще продължи да работи с тях.

Вижте репортажа на Цветелина Катанска във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачката на пилотите на Райънеър засегна над 55 хиляди пътници
Стачката на пилотите на Райънеър засегна над 55 хиляди пътници
ДРУГИТЕ новини: Като птиците
ДРУГИТЕ новини: Като птиците