НОВИНИ

Агенцията по вписванията: Няма злоупотреба след срива в Търговския регистър

Търговският регистър ще заработи отново поетапно от сряда. Справки за актуалното състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август, съобщиха от Агенцията по вписванията. Днес е четвъртият ден, в който Търговският регистър не работи, а според съобщението, причините за срива били изцяло технически и не били резултат от злонамерена външна намеса. Прокуратурата, ДАНС и МВР обаче проверяват случая.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:54, 13.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на срива "не са извършвани действия спрямо данните в регистъра и възможности за злоупотреби не съществуват".

Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите: Винаги в правото, правата и задълженията са невидими. Правото не се влияе от носителя на информация. Има най-различни способи, с които да се докаже, че еди кой си е бил управител, че еди кой си съдружник е изключен, че е увеличен или намален капитала.

Най-малко още ден обаче няма да може да се регистрират нови фирми. Вписването на промени в търговски дружества също остава невъзможно до възстановяването на регистъра. Така например смяната на управителя на дадена фирма ще е възможна едва след като онлайн системата заработи.

Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите: Законът за Търговския регистър е категоричен, че невписаните обстоятелства се смятат за несъществуващи за третите добросъвестни лица. Така че, за да може да действа фирмата с новия управител, просто ще трябва да изчака да започне да функционира Търговския регистър.

От Българската стопанска камара определят срива като изключително притеснителен и подчертават, че за редица фирми може да означава и невъзможност да извършват дейността си. От Агенцията по вписванията уверяват, че IT експерти работят непрекъснато за възстановяването на регистъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма опасност за туристите
Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма опасност за туристите
SOS Детско селище Трявна празнува 25-годишен юбилей с изложба
SOS Детско селище Трявна празнува 25-годишен юбилей с изложба