Агенцията по заетостта започна допитване сред работодателите какви са реалните нужди от кадри. Целта е да се помогне на бизнеса и производството. Пловдивска област е сред районите с огромен недостиг на работна ръка. Сред най-търсените служители са инженерите, IT специалистите и строителите.

Пловдив

Анкетата за нуждите на работодателите е качена на интернет страницата на Агенцията по заетостта. Проучването ще се провежда два пъти в годината – през февруари и август. А картината по места ще е ясна съответно през март и септември.

Мария Георгиева, директор на Регионалната служба по заетостта в Пловдив: "Целта е да направим проучване за потребността от кадри през следващите шест месеца. Същевременно и за един по-дългосрочен план – между три и пет години."

През 2017-а година в Пловдивска област свободните работни места бяха значително повече от броя на безработните.

Мария Георгиева, директор на Регионалната служба по заетостта в Пловдив: "Затова Регионалната служба по заетостта търси специалисти от съседни региони, за да може да удовлетвори потребностите на бизнеса и нуждите на самото производство."

От енергоразпределителното дружество в Югоизточна България постоянно обявяват конкурси за инженери, електромонтьори и икономисти. Но незаети технически специалисти няма.

Костадин Величков, член на Управителния съвет на електроразпределителното дружество в Пловдив: "На годишна база ние търсим някъде между 40 и 50 електромонтьори, които винаги са в липса и не можем да ги намерим. От Кърджали през Смолян, до Велинград до Пазарджик всички технически електроспециалности ги няма."

За да се реши проблемът с недостига на кадри, е необходимо образователните програми в гимназиите да включват дисциплини, които реално да подготвят специалисти за нуждите на пазара, смятат от бранша.