НОВИНИ

Най-замърсен е въздухът в Благоевград

Отново мръсен въздух в няколко града в страната. Това показват данни на показателя "Air Quality'' на Европейската агенция по околна среда. Най-мръсен е въздухът в Благоевград. Само за последните 24 часа над 3 пъти е превишена среднодневната норма на замърсеност на въздуха в града. Какви са причините за замърсяването вижте от Даниела Чавдарова.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
18:05, 21.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

В Благоевград няма централно парно отопление. Повечето домакинствата се отопляват на твърдо гориво, което е един от основните замърсители на въздуха.

На въглища и дърва... Живея в къща и по-лесно се отоплява. Трябва хората да имат по-високи доходи, защото когато имаш по-висок доход можеш да си позволиш и на газ и на други неща.
Имаме частна гора и от там си берем, за това и ни излиза малко по-евтино. Иначе ако ги купуваме на борсата край. Може би щяхме да търсим друга алтернатива.

В Благоевград Специализираната болница за белодробни заболявания е пълна. Пълни са и белодробните отделения в другите 2 болници, а всеки ден в специализираната приемат по 10-ина нови пациенти.

д-р Петър Георгиев, управител на болница за белодробни заболявания в Благоевград: Има нови хора, млади хора, които не са толкова увредени от пушене, но ето сега заради този смог и някоя инфекция и развиват бронхо спазъм. Тоя бронхо спазъм ако не се излекува добре може да премине в астма, или в хроничен бронхит, от там хронична белодробна болест.

За справяне с проблема с мръсния въздух от общината през тази година са заложили повече пари за измиване на улиците. Смяна ще има и на автобусите от градския транспорт, като новите ще бъдат на газ или електрически.

;

От началото на месеца експерти са измерени 11 пъти отклонения от среднодневна норма. Най- мръсен въздухът в Благоевград е бил през последните два дни - 3,6 пъти над допустимите стойности.

Анализът на специалистите показва,че миналата година по същото време е имало завишаване на фините прахови частици в града, при това в продължение на няколко дни.

Липсата на вятър в момента в града насища въздуха с вредни емисии ,а основната причина е отоплението, което използват хората.

;

В момента в София въздухът е чист, според уредите на Столичната община. През почивните дни е имало разминаване в данните и заместник-кметът на столицата Йоана Христова обясни каква е причината за това.

Йоана Христова зам.-кмет на София: На 20 беше датата, която предизвика разнопосочни мнения по въпроса. Искам да уточня за вашите зрители, че всъщност говорим за две различни неща. Виждате на сайта на Столична община са данни, които постъпват в реално време. Беше коментирано по отношение на Европейската агенция по околна среда - не са данни в реално време, а е тъй наречения европейски индекс, който всъщност е събирателно на различни видове контролирани замърсители.

В градовете с най-мръсен въздух лекарите съветват хората да избягват да спортуват на открито, за да не го вдишват, а тези с хронични заболявания и децата да носят шал през устата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Колев: Дерменджиев е един от най-успешните треньори, няма опасност за лиценза
Павел Колев: Дерменджиев е един от най-успешните треньори, няма опасност за лиценза
Малките търговци на горива обявиха готовност за протестни действия
Малките търговци на горива обявиха готовност за протестни действия