С отличието "Лекар на годината 2018" ще бъде награден акад. Дамян Дамянов. Това каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Награждаването ще бъде тази вечер, на официална церемония в хотел "Балкан".

На пресконференция в БТА Български лекарски съюз представи носителите на отличията на лекарското съсловие в България за 2018 г.
На пресконференция в БТА Български лекарски съюз представи носителите на отличията на лекарското съсловие в България за 2018 г. © БТА

Д-р Маджаров. обясни, че акад. Дамян Дамянов е хирург и ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицинския университет в София.

Ръководството на БЛС му присъди наградата за издаването на 23-томното ръководство по хирургия, което е минало под негова редакция и то обхваща всички области на хирургията, както и „Анестезиолозия и интензивно лечение”, „Онкология” и „Урология и гинекология”. Призьорът също така е и автор на 2 изобретения в медицината.

От 1998 г. до 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, а от 2012 г. е академик на Българската академия на науките, а от 2013 г. и неин зам.-председател.

Акад. Дамянов е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания.