НОВИНИ

Ахмед не е отстъпвал редa си за трансплантация на дете

Една красива медийна история за любов и саможертва се пропука. Ахмед от Пещера, който се нуждае от трансплантация на бъбрек, никога не е преотстъпвал реда си за операция на дете. Подобна донорска ситуация, в която Ахмед е бил викан за трансплантация, не е имало - показват регистрите на Изпълнителна агенция по трансплантация. Междувременно историята на Ахмед трогна хиляди хора и той успя бързо да събере пари за трансплантация в Турция.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:10, 17.03.2017
20424
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Преди години Ахмед дал шанс на 14-годишно момче да живее като му отстъпил реда си за трансплантация на бъбрек, от която самият той имал нужда. И с тази история трогна мнозина, които напълниха банковата му сметка за лечение в Турция. Да, банковата му сметка се напълни за часове, но нищо друго в разказа му не се потвърди. Като се започне оттам, че никога не е имало донорска ситуация, в която Ахмед е бил подходящ за трансплантация.

Мариана Симеонова - изп. дир. "Агенция по трансплантации": Не е в списъците на съвместимите - т.е. не му се е случило за съжаление до сега нито веднъж да бъде съвместим или поне в последователността, която се викат пациентите да бъде съвместим с починал човек. Когато имаме донорска ситуация, се получава списък, който е в резултат на софтуерно сравняване на съвместимостта на починалия човек с всички над 900 чакащи за бъбреци.

Щом като не е викан за трансплантация, Ахмед няма и как да преотстъпи реда си на дете. Още повече че децата под 18 години винаги са с предимство. Впрочем нито той, нито друг е преотстъпвал на четиринайсетгодишен, тъй като няма нито едно трансплантирано дете в посочения период. Но дори и да е имало донорска ситуация, би пропуснал реда си не от благородство, а заради болното си сърце.

Ахмед Моллов: Сърцето трябва да ми работи нормално, за да отида да ми сложат бъбрек, иначе с това сърце, защо ми е бъбрек.
Значи, ти не се чувствал готов за трансплантация - за това си се отказал?
Ахмед: Да, да.

Ахмед в момента се намира в интензивното отделение на болницата в Пазарджик. И днес отказа да говори с екипа ни. Защо събира пари за трансплантация в Турция, след като тя може да се извърши и тук? Ако пък не е възможна, държавата би платила за операция в чужбина. Не е ясно и колко пари е успяло да събере семейството заради трогателно поднесената история. Множество вноски по 10-20 и повече лева - потвърдиха от банката. Няколко десетки хиляди лева, за които няма никаква гаранция, че ще отидат за лечение. Просто защото посочената от семейството сметка не е дарителска, а разплащателна.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 години затвор за Евелин Банев - Брендо
6 години затвор за Евелин Банев - Брендо
Тежката зима унищожи нова велоалея
Тежката зима унищожи нова велоалея