НОВИНИ

Акихито изрази готовност да се оттегли

Японският император Акихито намекна, че е готов да се оттегли , но не спомена думата абдикация. Акихито говори в телевизонно обръщение - изключително рядко събитие за короната. По-рано се появиха слухове за евентуално възкачване на престолонаследника принц Нарухито.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:07, 08.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Японският император направи едва второто си в историята телевизионно обръщение, след земетресението през 2011 г., за да разсее спекулациите, че абдикира. Акихито обаче изрази безпокойство дали ще може да изпълнява и занапред задълженията си.

император Акихито: "Вече съм на 82 и за щастие съм в добро здраве. Все пак, когато размисля,че моята физическа годност постепенно намалява се тревожа, че може да стане трудно за мен да изпълнявам задълженията си като символ на държавата, както съм го правил досега".
;

По конституция, японският император няма политически правомощия, той е символ на единството на народа. За да абдикира са необходими промени в японското законодателство. Японската обществена телевизията съобщи миналия месец, че Акихито, който претърпя сърдечна операция иска да се оттегли след няколко години - нещо, което би било без прецедент в съвременната история на страната на изгряващото слънце.

Тронът на хризантемата може да се наследи само от мъж. 56-годишният престолонаследник Нарухито има дъщеря. След него император би трябвало да стане по-младият му брат принц Акишино и после племенникът му - деветгодишният сега принц Хисахито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камери „дебнат“ шофьорите на 11 места в Пловдив
Камери „дебнат“ шофьорите на 11 места в Пловдив
Млади изследователи по стъпките на мис Елена Стоун
Млади изследователи по стъпките на мис Елена Стоун