Ако шофирате с 30 км в час в населено място, жертвите на пътя ще са много по-малко, ще се намали шумът от автомобилите и ще се отделят значително по-малко вредни емисии. Това твърдят авторите на проекта „Зона с 30 км/ч в града" от двете сдружения „Варна-Европейска младежка столица" и "Таляна".

Вижте повече за техния експеримент.

Ако сте зад волана на автомобила си и шофирате с 30 км в час по варненските пътища, ще бъдете изпреварени от десетки автомобили, но пък ще станете част от кампанията "ЗОНА 30 км/ч".

Специалистите твърдят, че карането с тази скорост в града е най-ефективната мярка за намаляване на пътнотранспортните произшествия с тежки последици.

Максим Недков, архитект: Търси се на първо място ефект безопасност. Ефект пешеходецът да бъде с предимство пред автомобила, градът да бъде повече за хората и по-малко за автомобилите.

Въвеждането на подобни експериментални зони трябва да се обособи със специална маркировка. Шофьорите тук трябва да карат с повишено внимание.

Максим Недков, архитект: Тези зона си изключително силни от икономически аспект. Те стават привлекателни за граждани за туристи, съответно и за местен бизнес.

Такива зони действат от години в градовете на по-голямата част от Европейския съюз. В Германия например зоните за успокоено движение са над 17 000 и в тях хората се придвижват удобно и безопасно.