Активисти за опазване околната среда блокираха тази сутрин входовете на банки в Цюрих и Базел - двата важни града за швейцарския финансов сектор. Техният протест беше насочен срещу осигуряването на средства в размер на милиарди за проекти и предприятия, които увреждат климата. Стигна се до намеса на полицията за освобождаване на входовете на банките, при която в Цюрих са били арестувани 64 души.

Протестиращите настояваха за незабавно прекратяване на сделките с въглища, петрол и газ. Въпреки че демонстрациите преминаха мирно,органите на реда се наложи да отведат десетки участници, които не се съобразиха с нареждането да освободят входовете. Упреците на активистите срещу финансовите институти Креди Суис и ЮБиЕс не са неоснователни.

Швейцария е най-големият офшорен център в света. Никъде другаде не се влага толкова много частен капитал от чужбина. И тези вложения не са в полза на околната среда. Две изследвания на Швейцарската екологична служба показват са проверили фондовете с акции на големите банки и пенсионните осигуровки.

Техният извод е, че тези инвестиции биха довели да увеличаване температурата от 4 до 6 градуса. Затова в столицата Берн се обсъжда въвеждането на данък върху въглеродния двуокис за борба с изменението на климата, който да обхване и финансовите институти.