Свлачище засипа пътя за помпената станция на Напоителни системи и кладенеца на ВиК в района на русенското село Пиргово и ограничи достъпа до тях. В резултат на срутването на тоновете камъни и пръст се е спукал водопроводът под пътя и вилната зона е без вода. Аварийни екипи премахнаха част от надвисналата земна маса, но същинското обезопасяване на свлачището може да започне след като спрат дъждовете.

Пиргово, Иваново

Свлачището край село Пиргово се е активизирало в края на миналата седмица в резултата на обилното снеготопене. Така станало и през 2017-а, когато на пътя отново се срутила над 100 тона скална маса. Но сега, освен че е отрязан достъпът до помпената станция , заради повредата във водопровода 23 къщи са без вода. Повтарянето на инцидента накара областната управа да свика междуведомственакомисия, която да оцени щетите и да набележи мерки как кардинално да бъде решен проблемът.

Валентин Колев – зам. -областен управител на Русе: Един процес, който беше предизвикан от ерозията, следствие на дъждовете и наличните пукнатини по ската на брега на река Дунав. Нашата цел е да се обруши колкото е възможно по-голяма част от тая земна маса, която се е натрупала там, за да може в годините да се гарантира, че няма какво да пада.
Огромното свлачище на пътя Смолян - Мадан е много опасно

Огромното свлачище на пътя Смолян - Мадан е много опасно

Огромното по мащабите си свлачище на пътя Смолян -Мадан е много опасно и все още активно, предупреждават специалистите. Пътят е затворен за пореден де...

На място алпинисти от службата по Пожарна безопасност и защита на населението са започнали да обезопасяват района.

Илиан Бодуров – кмет на с. Пиргово: И с помощта на въздушна възглавница, се слага в процепите, надува се с въздух и малко по малко се отделя, за да може тия опасните участъци да се изолират, да паднат.

Премахването на скалната маса и ремонтът на водопровода, според кмета Илиан Бодуров, ще отнемат около седмица.

Вследствие на снеготопенето засега само в село Красен има проблеми – залети са 3 къщи по поречието нарека Черни Лом. Язовирите имат достатъчно обем, ако придойдат води, предвид прогнозите за дъжд в следващите дни.