НОВИНИ

"Активни потребители" предлагат алтернативи на по-високите данъци за колите

По-високите данъци за старите автомобили няма да доведат до по-чист въздух в българските градове. Това заявиха от Асоциация "Активни потребители". Според тях, ставките, които Народното събрание трябва да гласува през тази седмица, не отчитат по-малкото замърсяване от колите с газови уредби и честата практика да се свалят катализаторите.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:50, 29.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От "Активни потребители" настояват данъците на автомобилите да се основават на реалното замърсяване.

Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Например, един 20-годишен автомобил с газова уредба замърсява по-малко от един бензинов евро-6 чисто нов. Това е реален факт, но в данъка му няма да бъде отразено.

От Асоциацията за електрически превозни средства са на мнение, че една от правилните мерки в посока по-чист въздух е именно повишаване на данъците за замърсителите. Но препоръчват държавата и общините да работят по метода на "моркова и тоягата" - от една страна санкции, а от друга подкрепа за еко транспорт.

Никола Газдов - "Българска асоциация за електрически превозни средства": Общината има своята роля, защото може да предложи интегрирана услуга, която включва, да речем, карта за градския транспорт и благодарение на тази карта, т.е. който я притежава, сериозни отстъпки за ползване на споделени услуги за мобилност - било то с електромобили, хибридни автомобили, скутери, велосипеди.

"Активни потребители" предлагат алтернативи на по-високите данъци - да се ограничи трафика в центъра на големите градове и да се затегнат техническите прегледи. Друго предложение е да се даде възможност на гражданите да кандидатстват за субсидии за закупуване на електромобили, каквато опция към момента имат само общини и държавни институции.

Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Т. е. пари има, но няма работеща формула, която да води до подмяна на автопарка.
Никола Газдов - "Българска асоциация за електрически превозни средства": Не мисля, че идеята да се стимулира чрез субсидии закупуването на чисти автомобили е много добра, поради простата причина, че накрая пак ще имаме задръстен град.

От Асоциацията за електрически превозни средства предлагат държавата и общините да инвестират в автопаркове с екологично чисти автомобили, които свободно могат да бъдат наемани от гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-новият български кораб носи името „Кастор“
Най-новият български кораб носи името „Кастор“
Без окончателно решение за смяна на времето от догодина
Без окончателно решение за смяна на времето от догодина