НОВИНИ

Местен референдум за златодобива в община Трън

Жителите на Община Трън гласуват на местен референдум. Поводът за провеждането му е инвестиционното намерение на българска фирма да възстанови работата на някогашната мина „Злата“. Избирателната активност на референдума към 17:00 часа е близо 52%, което означава, че той е валиден. Резултатите ще бъдат оповестени по-късно.

bnt avatar logo
от Карина Караньотова
18:16, 11.06.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Въпросът на който отговарят днес хората от община Трън е "Против ли сте Община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии, за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?". Причината той да е формулиран по този заобиколен начин е, че подземните богатства са изключителна държавна собственост и общината не може да се разпорежда с тях. Хората от района бяха наясно, че ако са против мината трябва да гласуват с ДА и обратното.

БНТ: Как ще гласувате?

- Да за Трън!

БНТ: Което е не за мината ли?

- Да!

- Не искаме мина, защото всеки говори, че е вредно.

- Ще замърси въздуха, ще унищожи природата.

На другия лагер са привържениците на проекта, които смятат, че за района ще има икономически ползи, ако се възобнови златодобива.

- Защото това е възможност за развитието на Трънско, няма друг по-голям инвеститор, ако изобщо говорим за инвестиции, защото в Трън на практика няма инвестиции.

Това е черния път, който води към някогашната мина "Злата", той се намира между селата Велиново и Милкьовци.

Виолета Димитрова живее в село Милкьовци и е на мнение, че възобновяването на златодобива ще покачи жизнения стандарт в района. Нейният дядо е работил в някогашната мина "Злата" и е отгледал 9 внука.

- И тука са живели много и много деца са отглеждали и фамилиите са големи и са работили в мината.

Въпреки лошите условия, в които живеят хората от селото и тук има много противници на проекта за възобновяване на мината.

- Ние имаме горчивия опит от това добиване, цялата река, умрели животни имаше. Ние всичко помним.

Предстои Върховният административен съд да се произнесе дали референдумът е законосъобразен. Преди седмица кметът на града Станислав Николов подаде оставка по лични причини. Какъвто и да е изходът от референдума, въпросът за концесията на подземните богатства в България, преди всичко е в ръцете на Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ирландският премиер изрази безпокойство от съюз с консерваторите на Тереза Мей
​Ирландският премиер изрази безпокойство от съюз с консерваторите на Тереза Мей
Цигарите и енергийните напитки поскъпват двойно в Саудитска Арабия
Цигарите и енергийните напитки поскъпват двойно в Саудитска Арабия