Народният театър "Иван Вазов" за шеста година се включва в европейската инициатива Нощ на театрите. Поради огромния интерес от миналата година и сега обиколките зад кулисите за зрители ще са два дни - на 17 и 18 ноември, събота и неделя, съобщават от трупата.

Повече от 600 души вече са се записали за тура в тайните кътчета на една от най-красивите сгради у нас, за да надникнат отблизо в магията на театъра и нещата, които остават скрити от погледа по време на представление. В компанията на любими актьори от трупата посетителите ще видят гримьорните, сцените отвътре, гардероба, реквизита и ще научат малко известни факти от историята и всекидневието в театъра.

Дарин Ангелов, Ева Тепавичарова, Гергана Змийчарова, Ева Данаилова, Радина Боршош, Владислава Николова, Павел Иванов са сред актьорите, които ще водят посетителите по време на обиколките.

Всеки участник в разходките из "потайностите" на Народния театър на 17 и 18 ноември ще получи ваучер, с който ще може до 30 ноември да си купи билети за избрани от него спектакли на трупата през ноември, декември и януари на цена от 10 лв. Отстъпката не важи за премиерните представления.

Сред изненадите за феновете е и ателието за театрален грим, където те ще имат шанса, след участие във викторина, да бъдат гримирани. Ще видят и как професионалните гримьори на театъра подготвят актьори за спектакъл.

Един от акцентите в празничните театрални дни е изложбата за спектакъла "Един безумен ден", с премиера в края на септември. Световноизвестният фотограф Любомир Сергеев, който засне уникалния плакат на представлението, ще покаже избрани моменти от работната фотосесия. Експозицията "Състояния" ще бъде открита на 17 ноември от 11.00 ч. в присъствието на фотографа, режисьора Михаил Петров и актьори от спектакъла.

В афиша на 17 ноември са "Един безумен ден" на Голямата сцена и "Дивата патица" - премиера на Камерната сцена, където на 18 ноември ще се играе "Духът на поета". В неделя е и премиерният "Даскал" - на сцена "Апостол Карамитев".