Ян Енглерт, когото познаваме с ролята на отец Ередия във филма "Осъдени души", гостува в България. Утре актьорът ще бъде удостоен със званието Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Днес той се срещна с председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов и получи почетния знак на Народното събрание.

Синият поглед на Ян Еглерт все още е толкова поразителен. Актьорът се шегува, че понякога е малко поучителен. Като отец Ередия. Приема България като свой дом, а заснемането на филма "Осъдени души" като много важен етап в живота си.

Ян Енглерт, актьор: Имаше един период, когато ежедневно получавах десетки писма от България. Никога не съм получавал толкова писма в Полша. Имам повече от 150 роли във филми в моята страна, но нито една не пожъна такъв успех. И единствената филмова роля, за която притежавам награда, е наградата за ролята на отец Ередия в "Осъдени души". В продължение на 60 години, на рафта притежавам само една, българска награда. В определена възраст човек вече трудно се вълнува, но аз внезапно се почувствах по-млад благодарение на вас и съм развълнуван.
© БГНЕС

Председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов покани Ян Енглерт да участва в копродукция между няколко балкански страни, която се подготвя в момента.

Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в НС: Малко са актьорите, които са обичани от един народ толкова дълго време и той е един от тях. Лично аз ще направя всичко възможно да има още една велика роля, за да затвърдим обичта на хората още повече.

Церемонията по връчването на почетното звание на НАТФИЗ ще бъде в кино "Одеон", а по-късно актьорът ще проведе и майсторски клас в Академията.