НОВИНИ

Акценти след срещата между Борисов и Тръмп

Американските визи за български граждани може да отпаднат. Това обяви премиерът Бойко Борисов след двучасовата си среща с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом във Вашингтон.В среща, продължила доста повече от предвиденото, двамата лидери говориха за АЕЦ "Белене", газовите коридори през България, военната модернизация и сигурността в Черно море. Борисов и Тръмп подписаха двустранен Рамков документ за стратегическо сътрудничество и Съвместно изявление.Повече по темата от Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 26.11.2019
Чете се за: 02:38 мин.
У нас

Здрависвайки се здраво, както и двамата умеят, демонстрирайки явни симпатии един към друг и излизайки от протокола, Бойко Борисов и Доналд Тръмп разговаряха 2 часа в Белия дом. Какво договориха?

Доналд Тръмп е готов да посети България, ако бъде поканен. Двамата лидери ще работят за отпадане на американските визи за български граждани. Подписаха и два документа - Рамка за стратегическо партньорство и Общо изявление.

Ще се работи за създаването на Военноморски координационен център на НАТО във Варна в подкрепа на адаптираното предно присъствие на Алианса в Черно море.

Тръмп приветства проекта АЕЦ "Белене". Двамата определиха ролята на България за регионален газоразпределителен център на Балканите.

Повишаване сътрудничеството в отбраната чрез 10-годишна пътна карта, подкрепа за евентуална наша кандидатура за членство в ОИСР и помощ в справянето с корупцията.

Срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп в Овалния кабинет продължи два часа. Американският президент обяви, че България е страхотен съюзник на САЩ.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Може да дойда в България. Може да стане. Все още не съм поканен, но мисля, че скоро ще бъда.

Тръмп остана впечатлен, че България ще достигне 3% от БВП разходи за отбрана и обеща: ако бъде поканен, да помисли дали да посети страната ни.

Доналд Тръмп: Мисля, че ще имаме много ползотворна среща. Те поръчаха Ф-16. Купуват доста военна техника от САЩ. Най-добрата техника в света.

Бойко Борисов, министър председател на Република България: Ние тази година достигнахме 3% от БВП за отбрана.
Доналд Тръмп: Това е много добре. Трябва да го кажете на Германия. Имаме много добри отношения с България, страхотен народ и премиер, когото много харесваме. Много българи работят и живеят тук. Ще говорим за визовата програма по настояване на Вашия премиер.

След срещата българският премиер Бойко Борисов обяви, че Доналд Тръмп най-вероятно ще посети България и ще говорят за отпадане на визите за български граждани.

Бойко Борисов: Убеден съм, че визите ще паднат, убеден съм, не само защото много сме направили по темата, но с Канада отпадането на визовия режим е много ярък пример, че не създаваме никакви проблеми.
Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест. Той каза, че ще бъде смел.

Тръмп и Борисов ще работят за това, България да бъде енергиен и газов разпределителен център на Балканите.

Бойко Борисов: Това означава, че Балкански поток, интерконекторът с Гърция, посоката юг-север, досега беше изток-запад, изток-западът си остава чрез Балкански поток. Юг-север сега изграждаме с интреконекторите и България, в документите ще прочетете, е потвърдена за стратегически газов хъб.

Сред дискутираните теми беше и АЕЦ "Белене".

Бойко Борисов: Отделихме около 15 минути. Защото досега, знаете, една тежка администрация, каквато е в Щатите... "Белене" е руска централа, което не отговаря на истината. В момента "Белене" е 100% българска централа със 100% собственост върху реакторите от страна на България.
Аз му казах - не мога да правя нов американски реактор, а два чисто нови, 3 плюс да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни.
Но той е бизнесмен и веднага схвана за какво става въпрос и че това е един много добър проект.

Борисов и Тръмп са договорили и създаването на Военноморски координационен център във Варна в подкрепа адаптираното предно присъствие на НАТО.

Бойко Борисов: Координационният център означава например Щабът на командването е в Румъния, координационният център е във Варна, това са логистичните бази. Така че Черно море си е сигурно. Трябва да правите голяма разлика между база, флотилия и координационен център.

Доналд Тръмп и екипът му са похвалили България и за покупката на новите изтребители Ф-16. Двете страни ще продължат и задълбочат сътрудничеството си в сферата на отбраната.

Бойко Борисов: Самолетите Ф-16 всички считат, че са най-добрите, безспорно и ние така.

Лидерите са говорили и за руското влияние на Балканите. САЩ подкрепят борбата на България срещу зловредните влияния и защитата на суверенитета ѝ.

Бойко Борисов: Ние нито веднъж не повдигнахме с президента Тръмп дума срещу трета държава, която и да е тя. Ако някой шпионства, ние си залавяме и си отдаваме срок по най-бързия начин да си замине.

След срещата двамата лидери публикуваха специално Съвместно изявление, в което обявиха разбирането си, че енергийната сигурност е национална сигурност, че доброто управление и върховенството на закона са в основата на общата сигурност и че ще продължат стратегическия диалог.

САЩ оценяват високо лидерството на България в справедливото увеличение на средствата за отбрана, закупуването на изтребителите Ф-16 и ще помогнат в борбата с корупцията.

Това е второто посещение на премиера Бойко Борисов по покана на американски президент. През 2012 г. се срещна с 44-ия американски президент Барак Обама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Албания: Все още има хора, които са под руините
От нашите пратеници в Албания: Все още има хора, които са под руините
Коментари след срещата Борисов-Тръмп
Коментари след срещата Борисов-Тръмп