Сирия, руските ракети и търговските връзки между Съединените щати и Турция бяха акцентите в срещата между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган във Вашингтон. След разговора, продължил повече от час, двамата лидери дадоха съвместна пресконференция - вижте какви бяха основните теми в нея.

Сирия беше в центъра на пресконференцията, която президентите Тръмп и Ердоган дадоха след срещата си в Белия дом. Доналд Тръмп посочи, че Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци, защото, по думите му, в момента Турция плаща почти всичко.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Честно смятам, че Европа трябва да плаща по-висока цена. В момента Турция плаща за почти всичко. Президентът Ердоган каза, че са похарчили повече от 40 милиарда долара при разходи - 40 милиарда долара!"

И двамата лидери увериха, че отношенията им с кюрдите са добри.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Трябва да правим разлика между две неща. Ние нямаме проблеми с кюрдите. Имаме проблеми с терористични организации, като някои техни членове произхождат от кюрдите".

Темата за закупуването на руски противоракетни системи от страна на Турция беше сред акцентите на разговорите във Вашингтон, като въпросът ще продължи да бъде обсъждан от високопоставени представители на двете страни.

Екстрадицията на проповедника Фетхуллах Гюлен и търговските връзки между САЩ и Турция бяха другите големи теми.

Срещата между Тръмп и Ердоган се проведе в момент на напрежение между Вашингтон и Анкара по редица теми, включително турската офанзива в Североизточна Сирия срещу кюрдските бойци. Тя съвпадна и с началото на изслушванията от процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.