Филмът "Времето е наше" на режисьора Петър Попзлатев ще даде началото на тазгодишното издание на фестивала "Киномания". В дните между 15 и 29 ноември ще видим над 60 от най-новите и награждавани заглавия на българското и световното кино. Филм, посветен на Папа Франциск и сатира за Силвио Берлускони са сред акцентите. В програмата е включена и лентата със заглавие "Всички знаят" с участието на Пенелопе Круз и Хавиер Бардем.

Наистина ли идва промяната след 89-та година и как се случва тя? Този път образът на прехода се появява във "Времето е наше" на режисьора Петър Попзлатев. Филмът за паметта и уроците от миналото е по мотиви от романа на Владимир Зарев "Разруха", а сред актьорите ще видим Руши Виденлиев и Елена Телбис.

Петър Попзлатев, режисьор: 30 години по-късно постигнали ли сме вътрешно тази човешка свобода? Успяли ли сме, поне моите връстници, да направят своята изповед.

Италия, жени, власт и скандали. Бившият премиер Силвио Берлускони се превръща в главен герой от филм на Паоло Сорентино.

Владо Трифонов, програматор на "Киномания": Това е наистина много смела сатира, каквато само артист като Сорентино може да направи. Да, факт е, че Берлускони не е на власт в Италия, но мисля, че този филм би се появил от този автор, дори ако той беше на власт.

Няма значение какво ни разделя, защото неговите думи ни обединяват. С всяко свое послание папа Франциск сближава религията и хората. Казва, че различията ни плашат, но благодарение на тях израстваме. А трудностите се преодоляват с любов.

Владо Трифонов, програматор на "Киномания": Филмът на Вендерс за Папа Франциск също е много интересен, защото той като един истински католик прави обективен портрет на тази много влиятелна личност, каквато е този папа.

Филмът с участието на Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, който откри фестивала в Кан също е включен в програмата.

"Киномания" 2018 започва на 15 ноември.