Отношенията между Германия и САЩ са обтегнати напоследък. След забележителна реч на канцлера Ангела Меркел в елитния университет Харвард вчера, където се доловиха критични нотки по отношение на управлението на Доналд Тръмп, днес тя се срещна в Берлин с външния министър Майк Помпео. Той не изключи налагането на санкции на фирмите, които изграждат оспорвания газопровод "Северен поток" 2.

Мария Стоянова с подробностите.

Любезен и не непременно сърдечен прием за Майк Помпео, който последно преди 30 години е бил в Берлин, като американски войник на германо-германската граница.

По много въпроси партньорите, Федералната република и САЩ, са на различни позиции.

На пресконференция с германския си колега, Помпео потвърди, че се обмислят санкции двете германски фирми, които изграждат "Северен поток" 2. На каква законова основа ще стане това, той не каза. Продължи обаче със заплахите.

Майк Помпео, външен министър на САЩ: Разговаряхме по въпроси, свързани с Китай. Достатъчно ясно представихме, какви рискове виждаме с Хуауей и инфраструктурата 5G.

В интернет на бъдещето трябва да се вградят западни ценности.

Помпео настоява за сигурност, че мрежите от данни, през които минават американска информация, няма да достига до комунистическата партия в Китай.

Германия в момента се намира пред старта на разработването на 5G инфраструктура и не е изключила Хуауей от възможността да я разработва.

Въпреки напрежението в гледните точки, канцлерът подчерта приятелството между Берлин и Вашингтон.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на посещение в Германия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на посещение в Германия

Отношенията между Германия и Съединените щати са обтегнати напоследък. След забележителна реч на канцлера Меркел в елитния университет Харвард вчера,...