НОВИНИ

Акции за храни с изтекъл срок на годност и за нерегламентиран превоз на пътници

Над 60 тона храни с изтекъл срок на годност и с неясен произход са заловени в складове в София и в още 9 области на страната, съобщиха от МВР. В операцията са участвали служители на Икономическа полиция, НАП и Агенцията по безопасност на храните. Започват и проверки за нерегламентиран превоз на пътници в цялата страна.

Николай Минков
от Николай Минков
19:34, 05.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Задържаните храни са от месни и млечни продукти.

Росен Бъчваров- говорител на НАП: "Приблизително 47 тона от това количество е без ясен документ за произход, а за част от около 12 т. има основателни съмнения, че е с изтекъл срок на годност. Сега колегите от Агенцията по храните ще предприемат всички стъпки за неговото изземване и унищожаване, защото е опасно и не би следвало да се продава".

От приходната агенция са установили и счетоводни несъответствия.

Росен Бъчваров- говорител на НАП: "НАП е започнала и е направила пълна инвентаризация на тези стокови наличности и вероятно започват и контролни мерки - ревизии и проверки".

До края на годината НАП, съвместно с Автомобилната администрация, ще извършват и постоянни проверки за нерегламентиран превоз на пътници.

Васил Панов - директор на дирекция "Контрол" в НАП: "Имаме от Съюза на автобусните превозвачи сигнали, че се осъществява такъв превоз без необходимите документи".

Най-често нарушенията са свързани с междуградски и задгранични превози.

БНТ: Често ли ви проверяват, или за първи път ви се случва?

Весислав Богомилов: "Такава проверка - за първи път. Иначе, често ни проверяват. Дадох си документите на буса, моите документи".
Васил Панов - директор на дирекция "Контрол" в НАП: "В случая става въпрос за неиздаване на касова бележка- т.е. не е отчетен прихода от продажбите".

За нерегламентирана превозваческа дейност законът предвижда до 2 хил. лв. глоба за фирмата и персонална санкция от 500 лв. за провинилия се водач. Предвижда се и спиране на моторното превозно средство за половин година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приоритетите на новия правосъден министър Данаил Кирилов
Приоритетите на новия правосъден министър Данаил Кирилов
БНТ с повече регионални новини в събота и неделя
БНТ с повече регионални новини в събота и неделя