Специализирана операция на икономическата полиция и жандармерията в Русе. По неофициална информация, става въпрос за акция за противодействие на контрабандния внос. От сутринта се проверяват всички тежкотоварни и лекотоварни автомобили, които превозват храни.

Русе

Акцията на икономическа полиция и жандармерията е започнала тази сутрин в 8 часа. На бул. „България“, на 500 метра след граничния пункт Дунав мост, служителите на реда спираха за проверка всички тежкотоварни и лекотоварни автомобили, които могат да превозват хранителни стоки, независимо дали товарът е предназначен за търговия в страната или чужбина.

Юрий Иванович идва от Русия. Камионът му е празен, защото пътува за Турция, където тепърва ще товари. Казва, че са го проверили и на границата, сега – отново, но това не го притеснява.

Юрий Иванович
„Проверка, нормално. Спряха ме, отвориха камиона, погледнаха, затворих и тръгвам.“

Алтан Еметиев работи за фирма, която търгува с пакетирани хранителни стоки. Цяла сутрин е зареждал магазини в русенския регион.

Алтан Еметиев
„За какво ви проверяваха? – Дали превозвам нещо нелегално, такива работи… питат какво караме.“

Според Алтан Еметиев контролът трябва да е непрекъснат. Тази проверка му е първата за новата година, а миналата почти не са го спирали.

Алтан Еметиев
„Отдавна не беше правена такава проверка по принцип. Но е хубаво… Един вид няма да има контрабанда, няма да има опасност от некачествени товари, кражби или такива работи… Повече проверки – по-малко кражби. Всички работим за една заплата и не е хубаво така други да изкарват пари на чужд гръб.“
От полицията потвърдиха, че се проверяват камионите, които идват от Румъния. По непотвърдена информация, контролът е за нелегален внос на месо от северната ни съседка заради разкритите там огнища на африканска чума по свинете.