Специализирана полицейска операция за контрол на трафика към морето започна днес в страната. За първи път в помощ на пътните полицаи ще се включи и хеликоптер.

Статистиката на КАТ - Пътна полиция показава, че с 10% се увеличават тежките пътно-транспортни произшествия в разгара на отпускарския сезон. Ето защо днешната акция е насочена основно по пътните направления към българското Черноморие.

главен инспектор Росен Рапчев: Днешната полицейска операция ще бъде насочена към агресивните водачи, към водачите, движещи се на близка дистанция и водачите, движещи се с превишена скорост.

Контролът на скоростта ще се извърша освен от автомобили на пътната полиция с камери и радари, но и от необозначени коли.

главен инспектор Росен Рапчев: В тази операция освен видимите ще има и невидими патрули, които ще наблюдават трафика в немаркирани автомобили и ще подават информация на следващите пътни полица за вземане на отношение.

За първи път в операция на Пътната полиция се включва и хеликоптер.

главен инспектор Росен Рапчев: Хеликоптерът на Гранична полиция ще облита основните направления за движение към морските курорти и ще съблюдава.
Ще е оборудван с много висока разделителна способност камера, която ще наблюдава пътния трафик".

При констатиране нарушител, изпреварващ неправилно или движещ се в сервизната лента на магистралата, пилотите ще сигнализират най-близкия наземен патрул.

главен инспектор Росен Рапчев: Когато има ПТП на автомагистралата или на главния път, при което може да се образува тапа колегите отгоре ще наблюдават това нещо и ще сезират пътните полица и с екипи ще отклоним движение в обходни маршрути.

При спиране за проверка водачите освен за алкохол и наркотици, ще бъдат проверявани и за наличие на оръжия. До края на лятото всеки ден Пътната полиция ще провежда разлчни по тип операции за контрол на трафика.