От днес до 18-ти август в рамките на седмица се провежда акция "Скорост" по пътищата на България и на територията на Европейския съюз. Пътните полицаи ще следят с камери и радари за превишаване на скоростта. Несъобразената скорост е призната като най-сериозната причина за катастрофи. Доказва го и черната статистика у нас - спрямо миналата година броят на жертвите на пътя до края на юни се е увеличил.

Повишеният контрол на скоростта в рамките на седмица ще бъде денонощен. Последната подобна проверка съвместно с Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL се проведе през април. Тогава резултатите потвърдиха безапелационно връзката между високата скорост и тежките катастрофи.

Главен инспектор Илия Георгиев - отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция": Около 30% са настъпилите пътно-транспортни произшествия по вина на водачи, по причина скорост. Това е доста сериозна цифра, която показва, че превишаването на скоростта, съчетано с някакво друго нарушение на закона за движение по пътищата може да доведе до фатални последици.

37 000 души са превишили скоростта само за седмица. Това е установила предишната подобна акция за контрол на скоростта, която се проведе през месец април. Това означава, че всеки ден над 5 хиляди шофьори са карали с несъобразена скорост.

От там и черната статистика - само от началото на годината до края на юни са загинали 254 души в над 2900 катастрофи. Броят на ранените в тях надхвърля 3 600. Обичайно най-много шофьори карат с висока скорост в София област, Велико Търново, Пазарджик и Шумен.

Тази година 72 души са загубили живота си само през юни, заради повечето пътувания за отпуските. През август трафикът за ваканциите се очаква да е дори по-натоварен.

Проверки по пътищата за контрол на скоростта

Проверки по пътищата за контрол на скоростта

От днес до 18 август у нас и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL, се провежда акция за контрол на скор...