Турските сили за сигурност заловиха 500-годишни ръкописи в операция срещу контрабандата в столицата Анкара, предаде „Сабах“. Клонът за борба с контрабандата в Анкара е стигнал до заподозрения, когато се опитал да продаде онлайн ръкописи от Османската епоха на полицаите под прикритие.

Полицията е заловила заподозрения, като е организирала среща под претекст, че иска да купи древните книжа. Заподозреният поискал 200 000 турски лири (33 671 щатски долара) за ръкописите, преди да бъде задържан. Служителите на музея в Анкара разкриха, че иззетите ръкописи са от управлението на османския султан Сюлейман I, известен още като Суюлейман Великолепни. Ръкописите са предадени на музея за по-нататъшно изследване.

Всяка година в Турция се извършват хиляди операции за борба с контрабандата, за да се спре незаконната продажба на исторически обекти и да се защити богатото културно наследство на страната. Въпросът е от решаващо значение за страна, която е дом на около 3 000 древни града от 42 цивилизации и чиято туристическа индустрия разчита на богатото историческо наследство, за да привлича милиони чуждестранни посетители всяка година.