НОВИНИ

Акция "Зима": Освен автомобили, ще се проверяват велосипедисти и пешеходци

От утре стартира акция "Зима". Освен коли, камиони и автобуси, ще се проверяват велосипедисти, каруци и пешеходци. Тази година гратисен период за отстраняване на техническите неизправности по превозните средства няма да има, предупредиха от полицията. От пътната агенция пък съобщиха, че парите за зимно почистване тази година са с 18 млн. по-малко.

Николай Минков
от Николай Минков
19:24, 31.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Акция "Зима" ще се проведе в 3 етапа. До 10 ноември ще се проверяват каруци и велосипедисти, до 20-ти ще се глобяват неправилно пресичащи пешеходци, а последните 10 дни на месеца ще се проверява техническата изправност на коли, камиони и автобуси.

Основното, което ще се следи по време на акция "Зима" са протекторите на гумите, ако те са под 4 мм, тогава глобата е 50 лв. Цената за смяната на гумите със зимни зависи от цолажа и варира от 30 до 50 лв.

БНТ: За колко време става смяната на четирите гуми?

Максим Доспатлиев: "За 40 мин. горе-долу с монтаж, демонтаж, сваляне, баланс. По-добре да идват сега да ги сменят, отколкото после да се редят на опашки. И няма да ги сменим както трябва, защото се бърза постоянно".

От Пътна полиция ще следят за изправността на светлините на автомобил, било то фарове или габарити, както и за изправността на чистачките. Глобите са между 50 лв. и 150 лв, а при повторно нарушение може да стигнат до 500 лв. или спиране на превозното средство.

комисар Росен Рапчев - главен инспектор в "Пътна полиция": "Тази година няма да даваме толеранс и да предупреждаваме. Всяко едно нарушение, установено от нашите органи, ще бъде санкционирано на момента".

До 11 ноември в сервизите на СБА ще работят безплатно за диагностика на автомобилите.

Емил Панчев - СБА: "Да бъде извършена проверка на системите за безопасност, да бъде огледан автомобила и да посъветват водачите, ако има нещо да се поправи в този сезон, когато още времето е по-добро".

От пътната агенция съобщиха, че за миналогодишното снегопочистване са похарчени 78 млн.лв., а през тази година те са само 60.

Михаил Рашков - АПИ: "Ние от страна на агенцията имаме изискване към фирмите за зимно поддържане. Към началото на зимния сезон, който обявяваме ние, да имат готовност с 60% от материалите - сол, пясък".

До края на месеца спират ремонтите по АМ "Тракия" и на АМ "Хемус", с изключение на лявата тръба на тунел "Витиня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виена няма да подкрепи споразумението на ООН за миграцията
Виена няма да подкрепи споразумението на ООН за миграцията
​Парламентът създаде Съвет по киберсигурността към МС
​Парламентът създаде Съвет по киберсигурността към МС