От днес автомобилите трябва да са с гуми, подходящи за зимни условия. За препоръките и санкциите разговаряхме в студиото на сутрешния блок с инсп. Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция", Росен Рапчев от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Димитър Илиев, автомобилен състезател.

Мария Ботева: Във всички случаи трябва да имаме предвид, че когато нещо е разписано в закон, то не е нечие хрумване, а определено е свързано, особено пък Законът за движението по пътищата, с приложени в закона мерки, които са взети от практиката, от последиците от всички събития, които настъпват на пътя. Зимата е сезон, който по принцип изненадва от гледна точка на това, че човек се надява, ако му е малко по-топло вкъщи, то и навън е така.
Росен Рапчев: Разбира се, подготовката за зимата е изключително важно за сигурността, не само нашата сигурност, а и сигурността на околните участници в движението. При промяна на условията автомобилът вече се държи със сигурност много по-различно. Трябва да си подготвим автомобила за зимата, да си сменим гумите, спирачната система да проверим, системите за обдухване на парното, както и казанченто за чистачки. Най-вече трябва да редуцираме скоростта и дистанцията.
Димитър Илиев: Разликата между лятната и зимната гума е най-вече в състоянието на каучука, в неговата същност. Той е много по-мек и остава мек дори при студено време. Изобщо не е важно дали има сняг по улиците или не. По-важното е, че при студените температури гумата е мека и успява да се задържи върху настилката, върху която се движим.
От днес всички шофьори трябва да оборудват автомобилите си със зимни гуми

От днес всички шофьори трябва да оборудват автомобилите си със зимни гуми

Днес е крайният срок, до който водачите трябва да оборудват автомобилите си със зимни гуми.