Първи в инициативата на БНТ „Дари кръв“ във Варна се включи 39-годишният служител на банката, в която се организира кръводаряването Йордан Йорданов.

Варна

Йордан Йорданов: "Как решихте да участвате в кампанията на БНТ? - Просто от добро сърце. Дарявал съм и друг път. Сега видях, че и банката, която организира също, реших пак да дам“.

През летните месеци когато са отпуските, голяма част от постоянните кръводарители не посещават центъра по трансфузионна хематология. Така че това е периодът, в който Варна има голяма необходимост от донори от всички кръвни групи. 23-годишният Димитър Делибалтов е добре запознат с проблема, тъй като не за първи път дава кръв. Само преди няколко дни научава за кампанията от интернет.

Димитър Делибалтов: "В един сайт беше написано кога се организира и кой го организира, и ми стана интересно. - Смятате ли, че едни такива кампании помагат да се популяризира кръводаряването? Силно се надявам, защото е хубаво действие и всеки, който може трябва да го прави редовно".
Андрей Кубарелов: "За кампанията научих от телевизията, от БНТ, гледайки олимпиадата. А защо решихте да се включите? Да кажем, че на две години горе-долу дарявам кръв, не ми е за първи път и просто това беше един хубав повод да дойда“.

По наблюдение на медиците от кръвния център, когато кампаниите се организират не от тях, а от институции като БНТ, тогава се отзовават в пъти повече хора.