НОВИНИ

Акула от Индонезия в Природонаучния музей в Пловдив

Чернопера рифова акула е най-новият обитател в Природонаучния музей в Пловдив. Хищникът е на около две години и е уловен във водите на Индонезия. Това е първият успешен опит в България по отглеждането на акула в аквариум, обявиха пред БНТ от пловдивския музей.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Галена Паскова
11:00, 07.06.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Акулата е с дължина 60 сантиметра, но се очаква да достигне метър и половина. Обитава четиритонен аквариум, разположен в центъра на една от залите с водни животни.

Д-р Огнян Тодоров - директор на Природонаучен музей - Пловдив: Има няколко лицензирани международни доставчици на такъв тип животни, тази акула дойде с един от тях от Индонезия, в един доста голям сандък, пълен с вода. Транспортът беше доста труден, защото това животно изисква постоянно движение.

Акулата обаче успешно е издържала дългия път и вече е адаптирана в новия си дом.

Д-р Огнян Тодоров - директор на Природонаучен музей - Пловдив: Единственият проблем е стресът, който преживява от посетителите, и точно подари тази причина за момента сме взели мерки да стоят на около метър разстояние от директен достъп до нея.

Рифовата акула показва добър апетит. Храни се предимно с риба, но не отказва мекотели и октоподи. Специалистите в музея са изключително стриктни в грижите към новия обитател и към водата в аквариума.

Д-р Огнян Тодоров - директор на Природонаучен музей - Пловдив: Лошото в случая е, че нямаме опит, върху който да стъпим, иноватори сме в това направление, температурата е около 23-24 градуса с 1.022 обемни процента соленост. Важното е, че експериментът е успешен и посетителите могат да видят нещо, което няма другаде къде да видят.

Предстои при акулата да бъдат пуснати други риби и няколко ската, с които да съжителства, като след време ще бъде преместена в още по-голям аквариум. А от Индонезия заедно с нея са пристигнали още риба скорпион, риба лъв, фугу и безгръбначни морски лилии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изригнал вулкан на Хаваите заля цял квартал
Изригнал вулкан на Хаваите заля цял квартал
Арестуваха пиян шофьор без книжка, който опитал да избяга от полицаите
Арестуваха пиян шофьор без книжка, който опитал да избяга от полицаите