НОВИНИ

Акушерки настояват да се въведат домашни посещения при родилките

Да се въведат домашни посещения на акушерки при родилките, каквато е практиката в Европа. За това настояват от Алианса на българските акушери. Днес те се срещнаха с колегите си от Европа на Международна конференция, на която домакин е София.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:45, 22.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Благовеста Костова е акушерка от 39 години. Тя подкрепя въвеждането на домашните посещения, защото според нея предвидените от Здравната каса 15 минути за разговор на бременната жена с акушер-гинеколог не са достатъчни.

Благовеста Костова - акушерка
"Една родила жена четвърти ден след раждането ми звъни и казва: "Ако не дойдеш до 5 минути, ще се хвърля през прозореца". Това наистина определя нуждата от акушерка."

Заради ниското заплащане много акушерки са се отказали от професията или работят на две места. Преди 12 години Елена Василева напуска родилната зала на Майчин дом и започва работа като учител в училище за бременни жени.

Елена Василева - акушерка
"Акушерката престана да бъде такава светлина в обслужването на жената. Попитайте една жена, която е раждала с лекар, коя е нейната акушерка и ще видите, че тя всъщност не знае коя е нейната акушерка."
Марви Йокинен, президент на Европейската акушерска асоциация
"В много от съобщенията, които получаваме от България, пише, че акушерките в България са добре обучени. Но когато започнат да работят разбират, че ролята на акушерката в Европа е по-различна и им е по-трудно."
Емилия Казълова - председател на Алианса на българските акушерки
"В рамките на десетина години, ако няма попълване и младите колеги, ако не отиват в чужбина да работят, ние ще имаме един много сериозен проблем."

Проблемите и целите на акушерската професия ще бъдат обсъждани в София и през следващите два дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал между Белгия и Франция заради мигранти
Скандал между Белгия и Франция заради мигранти
Спецсъдът остави в ареста 21-годишен мъж, обвинен в тероризъм
Спецсъдът остави в ареста 21-годишен мъж, обвинен в тероризъм