НОВИНИ

Радко Влайков: Лекарите в Босилеград вероятно са задържани по местна инициатива

Посолството ни не е било информирано за инициативата, при която български лекари бяха задържани, след като преглеждали наши сънародници в Босилеград в петък. Това каза българският посланик в Сърбия Радко Влайков.

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 13.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

По думите му потенциалът на здравната помощ в Босилеград е недостатъчен, нужна е помощ от България, но нещата трябва да се регламентират.

Акцията по задържането на лекарите вероятно не е на централната сръбска власт, а е инициатива на местната власт, тъй като сме свидетели на тенденциозно отношение към хората, които се противопоставят на тази власт. Със Сърбия имаме отлични отношения, каза Радко Влайков.

Гост по темата в "Денят започва" беше и дипломатът Александър Йорданов. Според него в случая става дума за провокация от сръбска страна, за която българските лекари са използвани като повод тя да се реализира.

;

Практически е налице напрежение между организацията на българите в Босилеград и кмета на града, който продължава дълго време. Малцинството ни там се намира в политическа борба, това е политически сблъсък. Важно е когато България работи за интересите на своите граждани в чужбина, да не става част от политически игри в самата Сърбия, коментира Йорданов.

Той определи реакцията на МВнР като точна и призова да не се залита в крайности.

Сърбия иска да бъде в ЕС, но далеч не са готови, не всички среди в страната желаят това. Те не могат да бъдат част от евросъюза, преди да станат част от НАТО, което в момента е тема табу, каза още Александър Йорданов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 6 години затвор за поставянето на камера в тоалетна на училище в Стара Загора
До 6 години затвор за поставянето на камера в тоалетна на училище в Стара Загора
Атанас Тасев: Природният газ ще поскъпва с 5% на тримесечие
Атанас Тасев: Природният газ ще поскъпва с 5% на тримесечие