Северна Македония настоя смесената комисия София - Скопие да прекрати работата си за 6 месеца. Какво се случва по спорните въпроси, които бяха обект на разговор в комисията - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП и бивш посланик на България в Северна Македония.

Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП: Случват се вечните неразбирателства между съседни държави и между политици, които по-скоро би трябвало "да теглят колата" в една и съща посока. Македонските учени в комисията политизират научните проблеми.

Комисията не се интересува от аргументите, от фактите, а накъде духа политическият вятър, категоричен е Йорданов.

Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП: Проблемът е ясен - България не иска нищо повече от това да бъде запазена, съхранена българската история такава, каквато е. Ние искаме просто един нормален, човешки и национален дълг към наши велики предходници.

Според Александър Йорданов, не би могло да се сложи краен срок за работата на комисията.

И още - какво ще се случи в Северна Македония след предстоящите предсрочни избори, вижте целия разговор с Александър Йорданов във видеото.

Заев ще се срещне с Борисов по въпроса за съществуването на македонския език

Заев ще се срещне с Борисов по въпроса за съществуването на македонския език

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще поиска среща с българския си колега Бойко Борисов по въпроса за македонския език.