Аладжа манастир отново е отворен за посетители след аварийно укрепване. Достъпът до скалната обител беше ограничен заради зачестили срутвания. Обезопасяването беше осигурено с пари на Регионалния исторически музей, предвидени за разкопки. Обещаната помощ от две министерства и от Община Варна все още я няма.

Златни Пясъци, Варна

Около 100 хиляди лева са загубите от затварянето на основната атракция в обекта – скалния манастир.

Валери Кинов – уредник на Аладжа манастир
"От фирмите, които са наши партньори, които водят туристите, просто отказаха да влизат при положение, че плащат такса, а не могат да се качат, за да разгледат самия манастир."

Много от туристите, които почиват в близките курорти не пропускат да разгледат светата обител.

Стела Цакина
“Много сме впечатлени, много ни хареса това, че е възстановен. Така се радвам, като обикалям, че се възстановяват българските забележителности.”

Най-известният средновековен скален манастир по българското черноморие беше затворен заради реална опасност от срутване.

Валери Кинов – уредник на Аладжа манастир
"Точно тук в близост до нас висеше един много голям камък, имаше много голяма пукнатина, наложи се да го разрушим."

Валери Кинов се притеснява, че Светата обител крие още рискове.

Валери Кинов – уредник на Аладжа манастир
“Скалата, която виждате там – пукнатината, ясно се вижда и тя работи тази пукнатина.”

Очаква се министерството на регионалното развитие и благоустройство догодина да предвиди 200 милиона лева за укрепване на паметници на културата. Дали в списъка на тези обекти ще бъде включен десетвековният Аладжа манастир, за който има проект за консервация и реставрация, все още не се знае.