НОВИНИ

Албания обвини България в лансиране на проект „Велика България“

Искането на България да бъде признато нейно малцинство в Албания е в рамките на нейния проект за „Велика България“, бе заявено на дебати в албанския парламент. В албанския парламент се състояха публични дебати по законопроекта за защита на малцинствата, в които участваха външният министър Дитмир Бушати и представители на малцинствата, които с този документ получават официално признаване, предаде агенция МИА.

bnt avatar logo
от БТА
13:20, 04.10.2017
5507
Чете се за: 00:31 мин.
По света
албания обвини българия лансиране проект велика българия

На дебатите присъстваше и представител на Сдружението за българо-албанско приятелство. България поиска да бъде признато нейно малцинство в Албания, но против това искане беше не само външният министър Дитмир Бушати, а и македонците, предаде телевизия „Топ ченъл“ от Тирана.

;

Васил Стерьовски, представител на „Македонския алианс за европейска интеграция“, заяви по време на дебатите, че в Албания нямало българско малцинство. По думите му „това е деформация на историята и на истината. В Преспа, Гора, Голо бърдо, където се претендира, че имало българско малцинство, живее само македонски малцинство. Това искане на България е в рамките на нейния проект за „Велика България“. Ако се признае българско малцинство, това ще бъде геноцид над македонците“, е цитиран да казва Стерьовски.

Министър Бушати каза, че тази глава, в този момент, е приключена за Албания.

В законопроекта за защита на малцинствата, подготвен от албанското правителство, за малцинства са признати македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима революционери в биохимията получават Нобеловата награда за химия
Трима революционери в биохимията получават Нобеловата награда за химия
Увеличава се незаконната сеч в горите край Варна
Увеличава се незаконната сеч в горите край Варна