НОВИНИ

Албания призна българското национално малцинство

Преди минути албанският парламент прие с мнозинство бурно обсъждания закон за националните малцинства, в който са записани 9, сред които и българското. Това стана след напрегната седмица и два дни дебати в пленарната зала. Така българското местно население в Албания в трите области Мала Преспа, Голо бърдо и Гора получава равни колективни права редом с останалите етнически общности в Албания.

Весела Смилец
от Весела Смилец
23:20, 13.10.2017
6379
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Един от основните противници на проектозакона в пленарна зала днес беше лидерът на опозиционното Социалистическо движение за интеграция Петрит Васили. Той го определя като "противоречащ на националните интереси" на Албания. Тези, които критикуват новия закон предварително са го одобрили, контрира външният министър Дитмир Бушати като подчерта, че законът регистрира реалността и практиката, натрупана през годините.

Депутатът от гръцкото малцинство Вангел Дуле обяви, че законът няма добавена стойност в съдържанието си спрямо ратифицираната от Албания преди близо 20 години европейска конвенция за защита на малцинствата и затова е "стъпка назад". Законът е създаден в широка консултация с международната общност, отвърна външният министър. У нас първи реагираха българските евродепутати, които последователно лобираха в защита на правото на етническите българи в Албания да се самоопределят.

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Една историческа справедливост се възстановява. След толкова десетилетия това е наистина исторически пробив за българската етническа общност в Албания. Благодарение на приятелството между двамата премиери Еди Рама и Бойко Борисов, благодарение на активната българска активна външна политика и благодарение на общата работа на евродепутати, депутати, министри, успяхме - разбира се, заедно с нашите приятели, колеги от парламента на Албания - да се случи това, което от десетилетия очакват много хора.

И днес представители на българските общности в Албания показваха петицията си до албанския парламент, в която с подписите си искат да покажат и докажат, че като местно население са запазили своите традиции и език през вековете.

Хаджи Пируши, председател на дружество "Просперитет Голо бърдо": Во нашата къща, во нашата район се говори съде български. Нашите дядовци, прадядовци и натамо дур сме ние - сичките се говори на български. Мене майка ка ме е родила, ме е люляла на люлейка, се казва при нас: Люлей, пишей мило чедо, голем да пораснеш! Сега - как е той язик - е български или не?!

Духовният живот на българите в Албания се пробужда след десетилетия разделения на Балканите - това са думите на евродепутата Ангел Джамбазки. Той определи като логична политическа стъпка признаването на българското малцинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон възнамерява да посети Иран по покана на Рохани
Макрон възнамерява да посети Иран по покана на Рохани
Речта на Тръмп относно ядрената сделка с Иран породи безпокойство по света
Речта на Тръмп относно ядрената сделка с Иран породи безпокойство по света