Корабът на албанския флот "Орику", който е част от мисията на НАТО в Егейско море, спаси 111 нелегални мигранти на борда на две гумени лодки и моторна лодка. Това съобщи във Фейсбук министърът на отбраната Олта Чачка.

© Архив

"Имигранти от Сирия, Ирак и Палестина бяха спасени в три отделни операции, само за няколко часа, от екипажа на кораба "Орику" във водите между Турция и Гърция. Те са предадени на турската брегова охрана", пише Чачка.

Корабът "Орику" помогна на 140 мигранти от Афганистан и Сирия по-рано този месец, 30 от които деца, да достигнат до сушата.

Според Чачка, през 2016 г., когато Албания стана част от мисията на НАТО в Егейско море, албанският флот е спасил повече от 2200 нелегални мигранти, включително много жени и деца.

Още два албански кораба "Бутринти" и "Лисус" участват в хуманитарната мисия, насочена към спасяване на мигранти, които се опитват да преминат нелегално през Егейско море.

Мигрантският лагер на остров Лесбос е препълнен

Мигрантският лагер на остров Лесбос е препълнен

Властите на гръцкия остров Лесбос съобщиха, че не са в състояние да приемат повече мигранти, тъй като в лагера за настаняване има четири пъти повече х...