Земята в Албания продължава да се тресе. Този следобед беше регистриран нов трус със сила 5,1 по Рихтер. В спасителните операции за издирване на оцелели участват екипи от няколко европейски страни. Към Албания тръгна и българска хуманитарна помощ.

Специалният ни пратеник Николай Минков се срещна с българи в Албания - какви са емоциите на нашите сънародници след природното бедствие, вижте повече във видеото.

Вера Фифо е етническа българка от Голо Бърдо, Албания. Преди 10 години се мести със съпруга си в Тумане. Двамата вече втора нощ спят в колата си от страх напуканата след земетресението къща да не рухне върху главите им. Съгласява се да ни покаже пораженията и ни кани в дома си.

Вера Фифо: Много много сме стресирани. Много страх имаме. Нямаме сигурност да живеем вече в къщата. Повече сме на двора нощем, където ни носят храна, но нямаме сигурност да живеем вече в къщата, защото с е напукала от темели до горе. Какво ще правим, не знам. Ако има възможност да ни помогнат.

Кутими Борани, също родом от Голо Бърдо, от 10 години живее край Тумане. Разказва за ужаса от ранната утрин на 26-ти ноеври.

Кутими Борани: Много сме уплашени. Голямо земетресение. Не се е случвало такова от 30 г. Много лошо, много лошо. Много сме стресирани.

Сега за Вера, Кутими и техните семейства единствената надежда за нов живот е България, която наричат "старата родина".

Вера Фифо:Аз съм българка. Нямаме пари за да отидем до България за паспорти, тъй като България е наша и няма каква да е друга. Там сме родени, там искаме да отидем.
Кутими Борани: Ние чакаме да ни помогне България - нашата държава. Тя е наша държава.

Търсим временно изпълняващия длъжността консул на България в Тирана Благой Петров. Разбираме, че никой не е е искал помощ от дипломатическата ни мисия.

Благой Петров, завеждащ Консулската служба на България в Тирана: Към момента лица от български произход не са търсили консулството за съдействие. Това, което можем да направим е максимално бързо да задействаме процедурите по евентуално получаване на виза "Д" за лицата, които имат удостоверение за български произход.

Вера и Кутими остават с надеждата, че ще успеят да намерят пътя към България или ще получат помощ от нея, за да подредят живота си отново в Албания след земетресението.

Българин, живеещ в Албания, разказва за преживения ужас от земетресението

Българин, живеещ в Албания, разказва за преживения ужас от земетресението

Жертвите на мощното земетресение в Албания вече са 35, съобщават местни медии, като се позовават на официални данни. От руините до момента са извадени...