Албанският премиер Еди Рама заведе дело срещу германския журналист Петер Тиде, след като публикува кадри от подслушвани разговори, където се чува как гласовете за партията на Рама са били осигурени чрез заплахи и купуване на гласове. „Немските съдилища трябва да решат кой е прав и кой е виновен за това. Правя това, защото албанците заслужават да знаят истината от съдебната власт на тази страна, пише Рама в Туитър.

На постът на Рама журналистът Тиде реагира в Туитър.

„За какво ме обвинява? Обвинява ме за публикуване на истината?“, написа той.

Реагира и Мартин Хенц, съветник на германския канцлер Ангела Меркел, който обяви, че Еди Рама скоро ще бъде обвинен от международния съд.

„Петер, това са последните конвулсии на една автокрация. Рама скоро ще бъде изправен пред международните съдилища като обвиняем“, пише той в Туитър.

Първата статия, озаглавена "Как мафията манипулира изборите в Албания", беше публикувана във вестник "Билд" в началото на този месец, в която се говори за записи на разговори, направени от албанските разследващи органи, на които се чува кои мафиотски кланове купуват гласовете за партията на министър-председателя Еди Рама.

В шестте разговори главно действащо лице е мафиотът Астрит Авдулай, който разговаря с кмета на пристанищния град Драч и директора на "Водовод", за да осигури гласове със заплахи и купуване.

На 16 юни журналистът публикува 16 записани разговори за изборите в град Пешкопея, където се чува и гласа на премиера Рама.

Същия ден Рама написа в Туитър, че е решил да го „изправи на съд в Германия“, защото там правосъдието „не си играе с тайните на едно разследване, достойнството на гражданите и уважението към държавата“.

Тиде отговори във Фейсбук, че "Рама все още не е чувал за независима съдебна система", затова търси разследване от прокуратурата и го посъветва, докато е в Лондон, да научи какво означава независима прокуратура и функционални съдилища.